Een bio–ethanol haard is een haard die brandt op bio–ethanol en die geen rookkanaal nodig heeft. Een bio–ethanol haard werkt als volgt: U vult het reservoir met bio–ethanol en steekt dit aan. Bio–ethanol verdampt wanneer dit vrijkomt uit de keramische (poreuze) steen die als branderbed dient.
U vult het reservoir met bio-ethanol en steekt dit aan. Bio-ethanol verdampt wanneer dit vrijkomt uit de keramische (poreuze) steen die als branderbed dient. Deze “scheidt” de bio-ethanol als het ware van het vuur. Dit, door Ruby Fires bedachte, systeem is extreem veilig. Als de haard zou omvallen kan er nooit een gevaarlijke situatie ontstaan vanwege de keramische steen die niet kan lekken. De bio-ethanol haarden van Ruby Firesbeschikken allemaal over een DIN-certificaat. Bij het uitgeven van dit certificaat is gekeken naar het gebruik, het sluiten en doven en de afgifte van warmte.
Wat is de brandstof Bio- Ethanol?
Bio-ethanol is een volledig biologische brandstof die wordt gemaakt van mais, tarwe, suikerbieten en rogge. Bij de verbranding van bio-ethanol komt alleen waterdamp en een kleine hoeveelheid niet schadelijke kooldioxide vrij. Bio-ethanol is een veilige, schone en biologische brandstof. De brandstof is relatief goedkoop, een avondje stoken kost ongeveer anderhalve euro. Deze ethanol is erg gemakkelijk te verkrijgen bij bijvoorbeeld bouwmarkten of kachelspeciaalzaken. De vloeistof verdampt en het gas verbrandt ongevaarlijk en vrijwel (afhankelijk van de soort bio-ethanol) reukloos.
Let op: Slechte kwaliteit bio-ethanol kan gaan stinken en veel roet uitstoten.
Voor Wie?
Bio-ethanol haarden zijn voor mensen die geen rookkanaal in huis kunnen of willen hebben, of geen gasaansluiting hebben. Denk hierbij ook aan bewoners van een appartement of mensen die niet beschikken over een gasaansluiting. Zij willen vaak wél een sfeervol vuurtje en dan is naast een elektrische haard een bio-ethanol haard een mooie optie met echte vlammen. Daarom zijn deze haarden een goed alternatief voor gashaarden, houtkachels en pelletkachels.
Natuurlijk misstaat een bio-ethanol haard in de tuin ook niet. Of wat dacht u van een bio-ethanolbrander in uw tuintafel gebouwd?
Regelmatig krijgen we de vraag of de bio-ethanolhaard ook in een bestaande haard of kachel te plaatsen is. Voor dit soort situaties zijn er losse inzethaarden. Hierbij kan gekozen worden voor verschillende afmetingen, afhankelijk voor uw situatie. Deze haarden zijn desgewenst ook eenvoudig zelf in te bouwen.
Zijn er wettelijke eisen en bouwvoorschriften met betrekking tot Bio- Ethanol Haarden?
Bio-ethanol haarden moeten maar voldoen aan één regel; ze moeten een onbrandbare ruimte hebben waar de brandstof in zit volgens de standaard bouwvoorschriften. De Europese Unie is bezig met een veiligheidsnorm voor Europa met betrekking tot bio-ethanol haarden die lijkt op de actuele Eco Design normen voor hout-, gas- en elektrische haarden. Deze normen zijn niet verplicht, maar ze zorgen wel voor een beter begrip en ze zorgen ervoor dat fabrikanten een paar normen hebben om na te leven.
Hoe gaat u veilig met een Bio- Ethanol Haard om?
Bio-ethanol is een schone en licht ontvlambare brandstof. Het is dus belangrijk om voorzichtig om te gaan met de vloeistof. Vul het bio-ethanol reservoir dus absoluut niet bij als het vuur nog aan staat of net is gedoofd. Daarnaast is het belangrijk om de brandstof niet te morsen en te zorgen dat de tank met brandstof niet te vol is. Het is bovendien van belang om kinderen op een afstandje te houden voor hun eigen veiligheid. We krijgen ook vaak de vraag of er ventilatiepunten moeten worden gecreëerd in de ruimte bij het installeren van een bio-ethanol haard. Als uw woning niet is voorzien van ventilatie, zoals in hedendaagse eco-woningen, dan zal de haard een beetje lucht gebruiken in de ruimte. Enige ventilatie is daarom wel van belang. Zo nu en dan een deur of raam openen voor korte tijd is voldoende om de lucht te laten doorstromen.